W.e.L.c.O.m.E t.O m.Y b.L.O.g

Enjoyzzzzzz

Monday, April 14, 2014

Cuti-Cuti Malaysia 2014-part 1

rasanya lama xbercuti sefamili....
dulu masa memula ada adik bb adalah bercuti ke jhor sekejap..
tu pun sbb nak bwak adik balik kg plus raya aji time tu kan
so tuk tahun 2014 ni kire our 1st cuti-cuti malaysia la...
xdela mana jauh pun tapi tetap happy kan coz dapat spent time ngan family...

kiteorang ke melaka masa cuti sekolah aritu...
memula takde plan nak pegi tapi kakak nak pegi tido hotel so jom kite ke melaka
mak ngah yang plan nak ke melaka ngan nenek and family dia
so kakak nak jugak pegi....
mama pun google la hotel yang sama...ya ampun agak mahal la gak harga semalam..
 kiteorg stayed kat hotel hatten. hotel ni bersebelahan dengan Mahkota Parade
and berdepan dengan dataran Pahlawan... so memang betol-betol dekat town la...
hotel ni hotel 4 bintang so uolls bley agak bape caj dia semalam...
Alhamdulillah mama dapat corporate rate so memamg bnyak la murahkan ....

kiteorg stayed dua malam dekat melaka,
bertolak dari rumah konvoi ngn mak ngah hari ahad tu....
nasib kete xbnyakkan....so perjalanan adalah agak lancar
smpai melaka pun dlm 2lebey mcam tu...
settle bilik ape sume pastu sume pun berehat je dalam bilik...
plan malam tu nak naik river cruise....









bebudak dh rasmikan katil dulu






view from our hotel..Alhamdulillah



pas maghrib bertolak ke river cruise...
macam biasa jalan nak kesana memamngla ssh nak jumpe...
pusing2 pun xjumpe jugak...
last2 pakngah mcama dah give up and ajak benti kat mana tuk dinner
lagipun nenek memang xleh lambat makan...
sementara diorg g dinner kiteorg plan nak gak cari river cruise tu...
Alhamdulillah jumpe..rupenya xberapa jauh dari tempat diorg benti makan...

malam tu memang ramai org kat river cruise plus memang tengah cuti sekolah kan..
kiteorg dinner kat situ je..pas dinner tggu pak ngah sampai...


lhamdulillah dapat la naik gak river cruise mlm tu....
sebenarnya ni bukan 1st time kami naik...tapi yela saje nak bawak yang lain naikkan kan...
plus adik bb xpenah naik lagi....
suasana malam memang cantik kat sini....
udara pun sejuk je....memang best sangat...
so habis naik cruise kiteorg tros balik and sambung tidoooo...

end our 1st nite dekat melaka......











Tuesday, April 1, 2014

Me familia....

Alhamdulillah..rasa lengkap sangat hidup ni.....Terima kasih Allah..

Monday, March 31, 2014

New toy!

Thanks papa..love u deep2!!

Musim

Skung ni memang musim demam...
Cuaca memang xmenentu...
Berjemur kat luar kejap je dah mula gatal tekak sume...

Sian bambam mama demam...
Batuk jangan citela...
Mama sendiri tak sanggup nak dengar..
Paling kesian bile batuk time menyusu...
Blom lagi asik bersin je...
Hingus pun pekat..siannya la bambam mama...

Semoga adik cepat sembuh ye...
Sayu ati mama tengok adik tak larat ni...

Wednesday, March 26, 2014

Last week...











Last week la sgt kan...tp boleyla...huhuhuhu
adik b kan dh 6 bulan...so kene la amik jab 3 serangkai tu...
pastu mama n papa decided amik rotavirus punya vaksin tuk adik
actually yg ni optional la for those yg nak amik
since skung ni memacam penyakit kan so better la amik...






actually appointment ngn doc ni dah delay seminggu sbb doc adik tu EL
so masa kiteorg dtg for 2nd appointment doc still xde... so gantila ngn doc lain
doc yg ni india..tp pakar jugakla..so ok...lets amik je kan jab tu

ms turn adik mama sorang je masuk bwak adik..sbb papa lynkan abg yg nak mcm2 kan...
adik plak bile jumpe doc tu...pelik je muke...dok pandang xkelip2...
hahahaha myb adik terkejut kot sbb tgk doc tu besar sgt...
huhuhuhuh..tp doc ni pun best...baik je..n very frendly...

1st doc bg dulu vaksin rotavirus kat adik tuk dos pertama...
yg ni kene minum...n adik b xmo minum pun ubat tu...dok kemam dlm mulut je...
so amik ms la nak abiskan....
pastu br cucuk plak....ok...memula muke ceria je...pas kene je cucuk...melalak xhingat...
huhuhu sian bb mama ni.....tros mama pluk adik....



pas jumpe doc mcm biasa isi prot dulu....
kakak ajak jenjalan...so papa mls nak bwak jauh2 lets g Aeon Big kat kota damansara...
jenjalan cuci mata kononnya...tp sembatla rembat brg2 kat DIY shop...
hoila anak..abang melalak nak robot suh papa beli...bukan main mahal k...
robot tu siap bley transform jd kapal perang plak...bengkok ok...
kakak plak nak mainan gak...tp mama sound dh jgn amik mahal2...huhuhuh
bkan ape kejap je mainnya..pastu campak je bile dh boring...
adik b xde beli pape pun...nnti main je kakak punya...

pastu bwak anak2 main kat playground kat dlm tu...
tuk 20minit yg pertama diorg caj RM10...
tp okla kan bley main mcm2....mak bapak free je..
sbb kekdah satu benda pun xlayak tuk makbapak kat dlm tu...

anak2 mmg enjoy dlm tu...sbb bley main mcm2 kan...
ok bgus dh jumpe spot br tuk anak2...
pasni kite berkampung kat sini la ye....

so lets layan gambar yg xseberapa...















Tuesday, March 11, 2014

6 bulan sudah....

Alhamdulillah...6/3/2014..adik genap 6bulan...
sekejap je masa berlalu.....
bambam mama ni dah bley mkn....
mcm2 dah plan menu tuk adik bb...
hopefully mama kamu ni rajin la ye dik....

mama bersyukur sgt...
mama masih mampu susukan adik b dengan susu mama smpai arini
walaupun perjalanannya agak sukar....
stok kejap ada kejap xde....
production sekjap ok kejap drop...
mcm2....tapi mama ttp usaha dan gigih tuk troskan...
mama dah niat nak susukan adik selagi mama mampu n Allah berikan rezki...
sukar mcm mana mama akan ttp usaha tuk troskan...
moga niat suci mama di berkati...

umur 6 bulan ni bambam mama ni dah sebuk mengensot kedepan n kebelakang..
tido makin lasak...mmg xleh nak tido kat sofa or katil sendrian
kang ada gak nya jatuh ke bawah....
dah teror mengutip...n sume benda masuk mulut
n paling ketara makin becok...geram mama tau....

syg mama dah 6 bulan kamu...
mama luv u...pls jgn cepat besar..hahaha...nnti mama rindu kamu ms kecik
mama kesal sikit sbb jrg dpt tgk perkembangan adik...
dpt spent time ngn adik....tp adik..kakak n abang ttp di hati mama...



Tuesday, March 4, 2014

chickenpox part2..

pas adik b kene chicken pox...2-3 ari pas tu papa plak kene...
ye..mama ingatkan papa dah penah kene kan masa kecik2 dulu
rupanye xpenah...nasibla papa kan...sape suh gomol adik je

memula kene tu..papa ingatkan jerawat kat dada dia tu...
besar gakla..so papa pecahkan....pastu tumbuh plak kat bawah mulut pun sama...
skali papa cam heran apsal bnyak plak kan...
bile mama tgk...ya Allah bukan jerawat sygggg...
ni chickenpox...huhuhuhuhuh.....sian papa....

disebabkan org tua yg kene kan..so ssh sketla nak jaga
papa tgn dia mana reti diam..
dokla menggaru je kejenye...
mama lumurkan ubat kat bdn papa setiap masa....bile ilang je kasi lumur balik
pastu letyak bedak sejuk plak....dah hbis macam sami keling dh rupanya...
putih je kan...habis bedak sejuk..letak plak tepung beras....huhuhuh

bab mkn mama pantau sketla....tu pun kekadang terlepas gak....
makin hari makin bnyak keluar n sgt gatal papa kate...
sian tgk papa teraru2...sudahnya papa mandi ngn dettol...
pas mandi letak dettol kat chikenpox tu....gatal2 pedih kate papa

seminggu lebey gakla nak ilang kan chicken pox papa tu...
skung ni pun ada lg parut2nya...
nasib kat muke xde sgt...huhuh....

skung ni berjaga2 je takut kakak ngn abg plak..
so far blom lg la...huhuhuhuh

Monday, February 10, 2014

chickenpox...

xtau nak stat mana dulu.....memula mama kene demam...
stat demam sbb ada infection kat tekak mama...
bermula dengan sakit tekak berjangkit plak seseme n batuk
biasala bile bf bb mmg bb akan kene kan..so adik b pun demam skali
Alhamdulillah adik b demam xkuat sgt..n xmeragam pun
lepas dua hari demam...mama beransur ok n adik b pun sama
tp yg xbestnya papa detect ada mcm bonjol sket kat blakang adik..siap berair
memula ingatkan sbb air kotor ke ape kan...tp nop...

ptg nak mandikan adik...mama bukak baju n prasaan bonjol kecik tu dah bnyak kat badan adik...
mama check kat tgn n kaki pun ada
tros xjadi mandikan adik....tros tepon nenek nak cnfirmkan adik kene chickenpox
nenek kate mmg ada kene chickenpox...n nenek xkasi mandikan adik...
sian adik...demam2 adik still senyum je...aktif mcm biasa

day 2, makin bnyak keluar kat bdn n tgn adik...dah mula plak keluar kat kepala...
sian adik...mama n papa bwak adik g klinik...jumpe doc adik...
doc kate mmg adik kene chickenpox...pastu doc kate slalu bb akan kene bile dh setahun...
so truk jgakla mama kene soal mana mama bawak adik jenjalan...
sbb slalu virus ni akan ada dlm bdn 2 minggu sebelum chickenpox nye keluar...
mama pun xtaula mcm mana adik bley kene sbb kakak ngn abg xkene
tp yg penting adik ttp cool...

tiap masa mama sapukan ubat air tu kat adik...pe ek namanye
pastu slang seli dengan bedak sejuk...habis mama lumur satu bdn...


mama ada minum air kelapa gak...pastu bile adik minum susu soknya lagi bnyak keluar...
nenek kate mmg bagus kalo keluar semua...
kalo xtakut bentan kat dlm lg bahaya kan....

so lepas 2-3 ari mmg chickenpox tu dia pecah n kering sndri...
skung ni dh bnyak yg dah kering...
adik pun dah ok...xgatal..n relax...
Alhamdulillah kulit adik pun dh semakin baik...n kene jaga2 sbb takut akak ngn abg jangkit..
hopefully xdela kan....



 Alhamdulillah..dah ok sket!

Sunday, February 2, 2014

3 Tahun


Alhamdulillah...2/2/214...genap usia my one and only baby boy 3 tahun..
dah anak  bujang dah anak mama sorang ni...
dah mcm2 pandai dah.....

xde sambutan yg besar...just buat makan2 sket panggil sedara mara
memula ingat nak beli kek mkn kami anak beranak je...
tp mcm xbest plak kan....so meh la kt main masak2...
jemput la sedara mkn....
xde yg special sgt...just mama masak nasi ayam....yup 1st time masak tau
sempat Google resepi kan...pastu goreng nugget pe sume...
nenek plak masak nasi putih n lauk pauk...
nenek msti nak masak nasi lauk bagai...
padahal mama rs nasi ayam pun dh cukup kan...
tp xpela..dah nenek terlebey rajin kan...

Alhamdulillah..nasi ayam mama menjadi...

pada abg..mama, papa, adik b ngn kakak syg abg sgt2...
mama sentiasa doakan yg terbaik tuk abg...
jd anak yg soleh dan berbakti pada keluarga kite.....
mama harap abg happy ngn small celebration ni....











 

Wednesday, January 22, 2014

--------DOA-----------

Allah...
resahnya hati ni....
kuatkan hati ini...
redhakan hati ini....
aku hambamu yg lemah Ya Allah....
aku buntu ya Allah....
berikan aku jalan ya Allah....
jalan keluar ya Allah....

Allah.....
kuatkan imanku ya Allah...
agar hati ini tidak berkeluh kesah dengan dugaanmu ya Allah..
berilah aku pelindungan mu ya Allah..
agar aku terus tabah....


Allah..
bantula aku ya Allah...
agar lidah dan hati ini tidak putus menyebut dan mengingatimu ya Allah...
jauhkan aku dari sifat yg buruk ya Allah...
dalam perjalanan ku menjadi hambamu yg solehah ya Allah....

hanya padamu ku bermohon....
tiada yang lain selain mu ya Allah....
sesungguhnya..Kau Maha Mengetahui...

aminnnn....